Logopedist
Als logopedist heb je verschillende taken. Veel mensen denken dat een logopedist alleen de spraak verbetert, maar je doet nog veel meer. Je ondersteunt bijvoorbeeld als anderen een cliënt niet goed begrijpen of verstaan. Of als een cliënt het lastig vindt om te vertellen wat hij of zij wil. Of als hij andere mensen niet goed begrijpt of moeite heeft om een gesprek goed te horen. Ook als eten en drinken lastig zijn en de cliënt zich makkelijk verslikt kan jij als logopedist uitkomst bieden. Je adviseert en begeleidt mensen in iedere levensfase: van nul tot honderd jaar.
Slikproblemen
Bij mensen met een verstandelijke beperking komen slikproblemen vaak voor. Je kijkt dan hoe de cliënt op een veilige manier kan eten en drinken. Als dagelijks terugkerende bezigheid vormen eten en drinken vaak een hoogtepunt op de dag. Problemen hiermee kunnen het plezier doen verdwijnen. Je geeft dan bijvoorbeeld advies om hulpmiddelen aan te passen of de consistentie van het eten te veranderen. Ook bij overmatige speekselvloed kan jij uitkomst bieden.
Communicatiemogelijkheden
Als logopedist onderzoek en observeer je de communicatiemogelijkheden en het communicatieniveau van de cliënt. Je geeft advies over de mogelijkheden voor ondersteunende communicatie en hoe iemand het beste kan communiceren met de cliënt. Je kunt helpen met het uitbreiden van de taal waardoor de wereld van de cliënt wordt vergroot. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld gebaren of een spraakcomputer.
Gehoor
Omdat logopedie gaat om communicatie, kijk je als logopedist ook naar het gehoor. Als baby leert iemand al geluiden te onderscheiden. 30 procent van de personen met een verstandelijke beperking is slechthorend, bij mensen met het syndroom van Down gaat het zelfs om 57 procent.
Expertisecentrum
Als logopedist ben je onderdeel van het (landelijke) Expertisecentrum van Philadelphia. Binnen dit Expertisecentrum werk je samen met gedragsdeskundigen, fysio- en ergotherapeuten, diëtisten, spel- en muziektherapeuten, bewegingsagogen en je collega-logopedisten. Samen ondersteunen jullie de cliënten die op de locaties in het land wonen of ambulante ondersteuning krijgen bij hen thuis.