Werken als activiteitenbegeleider in de gehandicaptenzorg
Wat doet een activiteitenbegeleider? Als activiteitenbegeleider ontwikkel je samen met je collega’s zinvolle en ontspannende activiteiten voor de cliënten. Je zorgt ervoor dat die activiteiten aansluiten bij hun mogelijkheden, behoeften en belevingswereld. Je ondersteunt ze bij het behalen van hun doelen, waarbij je uitgaat van de zelfredzaamheid van de cliënt. Daarbij geef je hun de ruimte om trots op zichzelf te zijn. Je draagt bij aan de cognitieve ontwikkeling van de cliënten en je hebt een signalerende functie. De activiteiten kunnen variëren van het spelen van spelletjes en creatief bezig zijn tot het maken van uitstapjes.
Competenties van een activiteitenbegeleider
Je bent creatief, flexibel, hulpvaardig en je denkt ontwikkelingsgericht. Je legt gemakkelijk contact en zet samen met de cliënt stappen. Het is belangrijk dat je goed kunt plannen en dat je een jaarplanning maakt van de algemene activiteiten. Je bewaakt daarbij ook het budget. Je werkt prettig samen met collega’s en je betrekt ze bij je activiteiten. Je weet een vertrouwensband op te bouwen met de cliënten en je zorgt voor een gezellige vertrouwde sfeer. Je haalt voldoening uit de kleine stapjes die de cliënten onder jouw begeleiding zetten.
Onregelmatige werktijden
Als activiteitenbegeleider werk je ook in het weekend, de avonden of op feestdagen. Dat zijn vaak de momenten waarop cliënten behoefte hebben aan en ruimte voor extra activiteiten. Je kunt dit werk doen op een woonlocatie of op een dagbestedingsplek. En je kunt werken met verschillende doelgroepen.
Een dag meelopen
In overleg kun je eventueel eerst een dag meelopen op locatie om sfeer te proeven
Uitdagen en prikkelen
Je kent de mensen goed en je bent altijd dichtbij. Je weet wat hen gelukkig maakt. Met nieuwe prikkels en activiteiten daag je ze uit.
Je staat klaar voor elke cliënt
Je zorgt voor warmte, gezelligheid en een goede sfeer in huis. Je staat daarbij stevig in je schoenen en doet wat je belooft.
In de praktijk
Ben je benieuwd hoe begeleiders bij Philadelphia het werk in de praktijk ervaren? Ga naar onze pagina met ervaringsverhalen